Varmepumpe til værkstedet

0
1346
Varmepumpe monteret på træhus foran værksted

Er der koldt ude i værkstedet? Skal man have handsker på, mens man arbejder derude? Hvis man har et værksted, som man godt kunne tænke sig at bruge også om vinteren, når der er koldt, skulle man overveje at anskaffe sig en varmepumpe.

Valg af varmepumpe – vælg Toshiba varmepumper

Der findes forskellige typer af varmepumper. Der findes den slags, man i daglig tale refererer til som jordvarme, og så findes der luft til vand, som kræver, at der er installeret vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Sidst men ikke mindst findes der luft til luft, og det er denne type, som egner sig perfekt til et værksted. Denne varmepumpetype er billig i anskaffelse, og den kræver ikke nogen fysiske forudsætninger i form af vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Varmepumpen består af en del, som står udenfor og en anden del, som er indenfor, og pumpen fungerer således, at den trækker varmen ud af luften udenfor og sender varm luft ud i rummet indenfor.

Når man skal have installeret en varmepumpe, er dette ikke noget gør det selv-projekt. Her skal fagfolk til, men disse finder man nemt på nettet, ligesom man finder selve varmepumpen. Man kan eksempelvis finde Toshiba varmepumper, og så kommer der en masse at vælge imellem frem. Derudover skal man være opmærksom på, at den model, man vælger nærmere specifikt den del af varmepumpen, som står udendørs, er tilpasset de danske forhold. Dette og meget mere kan installatøren dog rådgive omkring. Toshiba varmepumper er uden det rette valg, hvis du leder efter et godt brand.

Optimalt til et værksted

Er man typen, som går højt op i boligindretning, vil man nok kvie sig ved at skulle have en varmepumpe hængende på væggen, for den pynter jo ikke ligefrem. Ude på værkstedet gør det ikke så meget, for det er et sted, hvor der udelukkende arbejdes, og varmepumpens tilstedeværelse på væggen er kun generende i den grad, hvor den tager plads fra noget andet praktisk, der skulle have hængt på den væg.

En varmepumpe i drift kan høres. Der opstår støj, når den kører, men på et værksted vil dette ikke nødvendigvis blive bemærket, da her ofte er andet larmende maskinel i gang. Derfor er en varmepumpe ideel til værkstedet.

En ulempe ved varmepumpen er, at luften, som bliver sendt ud i rummet, for nogle vil føles som træk. Derfor er en luft til luft varmepumpe ikke decideret egnet til et helårsbeboelseshus, da de fleste helst vil undgå træk inde i stuen eller på børneværelset. Men til et værksted vil dette sandsynligvis ikke blive noget større problem.

Den varme luft, som kommer fra varmepumpen, har en tilpas relativ luftfugtighed, som betyder, at man kan være sikker på, at værktøjet ikke ruster. Ved nogle andre opvarmningsformer vil man få en fugtigere varme, og det kan give udfordringer i forhold til rust, hvis udluftningen ikke er tilstrækkelig.

Med et opvarmet værksted er der basis for mange forskellige projekter, som ikke behøver gå i stå, bare fordi det er koldt udenfor. På den måde får man mere ud af sit værksted, og man får fornøjelsen af alle de praktiske og kreative værker, der kommer ud af det.