Hvordan er mobildækningen, hvis du er i ødemarken?

0
2098
Ødemarken

Det er ikke helt lige meget, hvilket mobilselskab man vælger. Især ikke, hvis man bor i et område, hvor dækningen måske ikke er den bedste i forvejen hos sit nuværende selskab. Det samme gælder, hvis man overvejer mobilt bredbånd i hjemmet. Det er nemlig de præcist samme master, der leverer dækningen til telefonerne, som også skal levere forbindelsen til 4G netværksrouteren.

Optimalt set ønsker du 4G i det område, du bor i, men i de fleste tilfælde kan 3G også være dækkende nok. For sikre dig den bedste dækning, skal du i gang med såkaldte dækningskort, hvor du får sammenlignet dækningen hos flere forskellige selskaber, da denne kan variere.

I dag er størstedelen af landet dækket af 4G

Efterhånden som teknologien har udviklet sig, er det også blevet muligt at få et godt mobilsignal i rigtig mange dele af landet. Faktisk er næsten hele Danmark i dag dækket med 3G eller 4G signaler, uanset hvilket selskab du vælger at tegne et mobilabonnement eller mobilt bredbånd hos.

Der findes dog stadig områder ude i ”ødemarken”, hvor dækningen ikke er tidssvarende. Dette gælder særligt kystområderne, samt enkelte områder – særligt i Jylland. Hvis du bor i sådanne områder, er det derfor særligt vigtigt at tjekke godt op på dine muligheder af abonnement, inden du vælger det første, du falder over. Dette gælder især fordi, at der i dag også foregår en hel del streaming i hjemmet.

Når du streamer fjernsyn gennem eksempelvis Netflix, Viaplay eller TV2 Play, så foregår dette gennem en internet forbindelse. Din forbindelses kvalitet er således med til at afgøre, hvor stabilt samt hvor god en kvalitet, du har muligheden for at streame i. Særligt live TV kan godt kræve en del internetforbindelse, men generelt vil alt under 10 mbit ikke være anbefalelsesværdigt til streaming.

Har du mulighed for at få 20, 30 eller 50 mbit i stedet, vil dette selvfølgelig være at foretrække, da en 4G forbindelse giver dig langt mere stabilitet i den internetkvalitet, du oplever. På denne måde undgår du unødige stop undervejs i dit yndlingsprogram, fordi programmet skal loade lidt mere indhold, før det kan afspilles.

Danmarks mobile netværk styres af fire selskaber

Der findes rigtig mange forskellige udbydere af både mobile abonnementer samt abonnementer på mobilt bredbånd. Det kan således hurtigt virke uoverskueligt, hvis du skal tjekke dækningskortet for hver eneste af disse udbydere. Det behøver du heldigvis heller ikke. I Danmark er der nemlig blot fire udbydere, der står for al mobil netværk. De resterende selskaber har indgået aftaler om, at deres selskab kan få lov at anvende et af de fire mobile netværk til deres ydelser.

Når du skal i gang med at tjekke dækningskort, er det således kun TDC’s, Telia’s, Telenor’s og 3’s netværk, der er relevante at gennemgå. Går man lidt ind og kigger nærmere på disse fire selskabers dækningskort, så vil man opdage, at man finder en 4G forbindelse langt de fleste steder hos alle fire udbydere. Hvis én af de fire udbydere skulle fremhæves lidt, så kunne man sige, at 3’s netværk lader til at have en 4G forbindelse i hele landet, hvor der blot er forskellig dækning til denne – afhængigt af hvor du bor.

TDC’s netværk er også forholdsvis stabilt, og her finder du endda små områder i landet, hvor du kan modtage et 4G signal med over 200 mbit i sekundet. Dette svarer faktisk til kvaliteten af en fibernet forbindelse, hvilket anses for noget af det hurtigste internet, du kan komme i nærheden af i dag.

Loyalitet og tillid er godt – fakta er bedre

Mange vælger et mobilselskab frem for et andet, ofte fordi de har været i netop dette selskab siden de startede op med mobiltelefoner for en del år siden. Spørger man udbyderne selv, vil de formentlig sige, at det selvfølgelig er muligt at få et mobilabonnement med superhøj 4G dækning. Dette er heller ikke usandt, men det kræver, at du bor i de områder, hvor de netop tilbyder disse forbindelser.

Hvis du således bor udenfor en 4G zone, vil du hurtigt føle dig snydt, hvis du har tegnet et abonnement i troen om, at du kan modtage over 200 mbit, hvis du reelt set kun kan få 10, 15 eller 20 mbit forbindelse. Det er derfor super vigtigt selv at tjekke op på fakta, når du får sådanne løfter om mobil dækning fra en af udbyderne.