Sådan kommer du i gang, hvis du har kaffe som hobby

0
1204
espressokaffe

For langt de fleste mennesker er kaffe den gudedrik, der får dem op om morgenen. Det er tanken om det lille skud koffein, der får folk ud af sengen og som får dem i gang efter en lang nattesøvn, hvor kroppen og hjernen har koblet helt af.

Mange er egentlige ligeglade med deres morgenkaffe, oftest finder man i løbet af sin ungdom et eller to bestemte kaffemærker, som man kan lide og det er så disse man vil købe resten af livet og putte i sin standard kaffemaskine.

Dog findes der en særlig gruppe mennesker, der har kaffe som hobby. Her kan man ikke nøjes med en kop kaffe fra den almindelige gammeldags kaffemaskine, men elsker at snuse rundt på markedet og finde nye typer kaffe fra hele verden, selv riste og male kaffebønnerne og bruge lang til om morgenen for at få den perfekte kop morgensolskin.

Måske er du allerede så småt i gang med din kaffehobby, eller også ønsker du at komme i gang, men har ingen anelse om, hvilket udstyr du skal investere i for at kunne lave den bedste kop kaffe. Du kan i denne artikel se, hvad du bør og ikke bør investere i, hvis du har kaffe som hobby.

Kom godt i gang – espressomaskiner

Langt de fleste nyder en god kop espresso når de bevæger sig rundt i bylivet. Dog skal der en del udstyr til for at blive en rigtig barista i hjemmet. Først og fremmest skal du sørge for at have god plads i køkkenet, da en espressomaskine godt kan optage en del plads, især hvis du går all-in og vil have de gode maskiner fra starten.

Ønsker du at starte fra bunden af, skal du naturligvis selv til at kværne dine kaffebønner. På denne måde er du sikret, at alle dine fremtidige kopper kaffe vil have så frisk en smag som muligt, da de formalede bønner har en tendens til at miste smagen over længere tid i en kaffepose.

Derudover skal du naturligvis tænke over, hvilken espressomaskine du kunne tænke dig. Disse kan oftest deles ind i tre hovedkategorier. De fuldautomatiske espressomaskiner er gode for nybegyndere, der har kaffe som hobby. Disse maskiner sørger selv for at kværne, stampe og brygge din espresso – også selvom du ønsker mælk i kaffen.

De semi-automatiske espressomaskiner giver dig mere frihed i selve brygningen og fremstillingen af din morgenkaffe. I de semiautomatiske maskiner skal du selv kværne og stampe kaffen. Maskinen vil blot sørge for, at vandtemperaturen og trykket er optimalt.

Sidst men ikke mindst har man se manuelle espressomaskiner. Med en sådan maskine har du selv førerhatten på lige fra start til slut i processen. Disse maskiner egner sig særligt til personer, der igennem længere tid har eksperimenteret med kaffe som hobby.

Dette udstyr bør du købe til din espressomaskine

Når først maskinen er købt, skal du til at kigge på ekstra tilbehør for at gøre din hobby speciel og indbydende for dig. Der findes en lang række udstyr man kan købe til sine espressomaskiner, men som tommelfingerregel kan du begynde med disse 4 ting.

  • Tamper

Dette tilbehør virker som et stempel, der presser det kværnede kaffepulver inden det placeres i maskinen. Det er presningen af kaffepulveret, der har indflydelse på den smagsoplevelse du i sidste ende har i din kop. Vælger du en fuld-, eller semiautomatisk espressomaskine vil disse følge med i købet.

  • Mælkeskummer

Ikke alle bryder sig om mælk i kaffen, men hvis du gerne vil bruge din kaffehobby når du hat gæster, bør du investere i et sådant apparat. I de fleste espressomaskiner vil en mælkeskummer være inkluderet i startprisen. Dog har studier vist at en separat mælkeskummer giver et bedre resultat – og kvalitet er jo grundstenen for en rigtig barista.

  • Espressokopper

Det kan virke trivielt for nogle, at der skal særlige kopper til for at drikke kaffe – nogle drikker jo af plastikkopper i det daglige. Men for en rigtig barista skal espresso serveres i de rigtige mængder og af rigtige kopper. Disse findes oftest i fire forskellige størrelser, afhængigt af om du tager kaffen med eller uden mælk.

  • Kaffekværn

På trods af at de fleste fuld- og semiautomatiske espressomaskiner har en medfølgende kaffekværn, vælger mange at købe en separat, de kan bruge til formålet. På denne måde kan du selv styre, hvor fint du vil have kværnet dine bønner, hvilket har stor indvirkning på smagen og duften af din nylavede kaffe.

Husk rengøringen når du har kaffe som hobby

Når man bruger lang tid på at fremstille den perfekte kop kaffe, tager det naturligvis også lidt tid at rydde op efterfølgende. Dette hører sig til med næsten alle hobbies, hvor man skal have en masse forskellige ting frem for at opnå det ønskede resultat.

Den nemmeste måde at rengøre en espressomaskine på, er naturligvis ved at køre en gang hvid eddike igennem den. Det skal dog helst være destilleret eddike, da dette ikke vil skabe lejringer af bakterier og duftpartikler fra eddiken i din espressomaskine, der på sigt kan have indvirkning på smagen og duften af din næste kop.

Du kan rengøre en espressomaskine ganske som du ville gøre det med en almindelig gammeldags kaffemaskine. Fyld vandreservoiret op så det svarer til den mængde vand du ville bruge til 3-4 kopper espresso. Sæt portafilteret i maskinen (uden kaffe naturligvis) og lad espressomaskinen køre en tur som den ville under brygningen af en kop kaffe. Husk også at steameren skal have en rengøringstur.

Efterfølgende bør du køre 3-4 portioner vand igennem espressomaskinen for at skylle så meget eddike væk som overhovedet muligt. Du kan sagtens tage 3-6 ture, hvis du synes at eddikeduften bliver ved med at hænge over din maskine.

Tip: giv den gas med forskellige smagsindtryk

På falderebet kommer et lille tip til alle de hjemme baristaer der findes. Har du først udstyret, skal du ikke gå ned på smag, duft og kvalitet. Undersøg markedet for hele kaffebønner og afprøv forskellige typer for at finde frem til dine personlige favoritter.