Ure er ikke kun smykker

0
736
kobberfarvet ur

Mange folk har noget, som de samler på, om det så er frimærker, vin, bøger eller mønter. Der er også nogle som samler på meget dyrere ting som fx biler eller ure. Uret er nemlig ikke kun et smykke, for mange er det et lille stykke kunst, som de kan bruge til at sætte lidt mere farve på deres hverdag.

Et ur kan også blive en hobby

Der er meget, som man kan lære om ure – især fordi de har været noget, som vi har brugt i rigtig lang tid. Det første har været et solur, hvor solens skygge på en pind viste solens position på himlen, og derved også tiden på dagen. Igennem tiden har uret så udviklet sig fra et monument til et møbel eller et smykke. Fordi uret har så mange forskellige former, som alle kommer fra en forskellig tid, så er uret noget, som hurtigt bliver interessant at undersøge. Mange bliver også betaget af mekanikken bag et ur. Et ur er jo et mesterværk i præcision som kræver uendelig meget tålmodighed at lave. Mange kan godt lide at reparere gamle ure, som de finder på diverse markeder. Når man fikser et gammelt ur, bliver man nærmest transporteret tilbage til, hvornår uret blev lavet. Hvem har lavet uret? Hvem har gået med det? Har det været en gave? Osv. Når man åbner et ur op for at finde ud af, hvorfor viseren måske er stoppet med at virke, så kommer man helt ind i urets indre – altså urets mekanik. Mange bliver overrasket over, hvor mange små dele et ur består af. Alt den fascination som er bundet til uret, er også noget af det som gør, at uret er det perfekte samlerobjekt.

Ure er ikke kun skinnende smykker

Selvom urene, som vi går med i dag, for det meste kun bliver brugt, som et slags smykke, så har uret en masse funktioner. Man kan igennem tiden se på urets model, hvad dets formål har været. Nogle har haft store ure indbygget i møbler, eller måske haft små dekorative lommeure, andre har haft beskedne armbåndsure. Typen af uret viser, hvilken sociale gruppe den har tilhøret. Selvom du måske føler, at billige og dyre ure i dag ligner meget hinanden, er der stadig stor forskel. Nogle ure i dag er små stykker kunst, og andre er bygget til at være praktiske. Der er fx stor forskel på et sportsure og eksklusive Hugo Boss ure. Hvis du køber Hugo Boss ure af kvalitet, så kan det tydeligt ses. Dyre ure har en finish, som gør at det både ser godt ud, og føles behageligt at have på. Du ser også tit i dag, at uret er batteridrevet, men hvis du er villig til at betale ekstra, kan du sagtens finde ure, som er mekaniske. Hvis du er draget af Hugo Boss ure, så kan deres historie kun fascinere dig. Uret er nemlig mere end et smykke, men et lille stykke af historie. Og husk at samlerobjekter ikke behøver være gamle.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her